Μακαρονάδα με Αβοκάντο και Εξωγήινους

DSC_0582Εντάξει, υπερβάλλω. Εξωγήινους δεν έχει. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι κάπως πράσινο, οπότε εύκολα μπορείτε να το πουλήσετε ως υπεργαλαξιακό δημιούργημα στα παιδάκια, και σε μερικούς ευφάνταστους ενήλικες, εδώ που τα λέμε. Και το αβοκάντο, μην ξεχνάμε, είναι ιδιαιτέρως θρεπτικό και δυναμωτικό, οπότε αξίζει τον κόπο να το ταΐσετε στο τέκνο σας, ακόμα κι χρειαστεί να παίξετε ένα μικρό διαστημικό παραμύθι (που εμένα μου φαίνεται περισσότερο χαρά παρά κόπος, αλλά τί ξέρω εγώ; Παιδιά δεν έχω). Στο θέμα μας όμως. Η σημερινή συνταγή είναι πραγματικά της στιγμής (η σάλτσα γίνεται στο χρόνο που χρειάζεται για να βράσουν τα μακαρόνια, και αν), εύκολη, με απλά υλικά («άντε μωρέ, απλό υλικό το αβοκάντο, είχες και στο χωριό σου αβοκάντο», θα μου πείτε, αλλά αφού μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα σουπερμάρκετ και τα μανάβικα, ε, απλό το λέμε πια) και ακόμα πιο απλή εκτέλεση.

Την οραματίστηκα μια φορά στην Αγγλία, όταν συνειδητοποίησα ότι τα αβοκάντο που είχα ψωνίσει, γιατί μου γυάλισαν στο σουπερμάρκετ, κόντευαν να βγάλουν πόδια και να την κάνουν απ’ την κουζίνα, και έκτοτε την έχω δοκιμάσει σε διάφορες παραλλαγές, πρώτον επειδή ποτέ δεν έκατσα μέχρι σήμερα να την γράψω για να θυμάμαι ακριβώς τί έκανα την προηγούμενη φορά, και δεύτερον επειδή συνήθως τα υπόλοιπα υλικά τα βάζω στα κουτουρού, ανάλογα με το τί υπάρχει στο ψυγείο (έχω προσθαφαιρέσει τα πάντα, από Philadelphia, όπως εδώ, μέχρι γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, sour cream, και μια φορά, έτσι για χάρη γούστου, κομματάκια μπρι, που παρεμπιπτόντως του ταίριαζαν μούρλια). Τέλος πάντων, στην προκειμένη θα παραθέσω μια στάνταρντ βερσιόν, που μπορείτε να πειράξετε με όλους τους δυνατούς τρόπους, τίποτα δεν είναι γραμμένο στην πέτρα. Και θυμηθείτε να δοκιμάζετε διαρκώς, με κάθε καινούριο υλικό που προσθέτετε, και να τεστάρετε τις ποσότητες στην δική σας γεύση. Οι σάλτσες που δεν μαγειρεύονται, ώστε να δέσουν τα υλικά και να αναδειχθούν οι γεύσεις, πρέπει να είναι ακριβώς της αρεσκείας σας την στιγμή που τις φτιάχνετε, αλλιώς τσάμπα ο κόπος σας.

DSC_0583

Υλικά:

  • 1 πακέτο μακαρόνια, κατά προτίμηση νούμερο 6
  • 1 κύβος κοτόπουλο
  • 2 ώριμα αβοκάντο* (όχι πολύ μεγάλα)
  • 1-3 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα με τα γούστα)
  • 150 γρ. τυρί Philadelphia
  • 1/2 φλιτζάνι καλό ελαιόλαδο
  • Ο χυμός από τουλάχιστον μισό λεμόνι (πάλι θέμα γούστου το αν θα βάλετε περισσότερο)
  • Αλάτι-πιπέρι (φρεσκοτριμμένο, προτιμότερα)
  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός για το γαρνίρισμα
  • Τριμμένο τυρί για το σερβίρισμα (μια κεφαλογραβίερα ταιριάζει καταπληκτικά)

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, μαζί με τον κύβο κοτόπουλο (οπότε προσοχή στο αλάτι), που θα δώσει ένα επίπεδο γεύσης επιπλέον, στο πιάτο, αλλά δεν είναι καθόλου υποχρεωτικός. Στο μεταξύ σε ένα μπλεντεράκι χτυπάμε τα σκόρδα με το ξεφλουδισμένο και ξεκουκουτσιασμένο αβοκάντο, προσθέτουμε το λάδι για να χτυπηθούν καλύτερα τα υλικά, προσθέτουμε το Philadelphia και το λεμόνι, και αλάτι-πιπέρι κατά βούληση. Μπορούμε και να τα ρίξουμε απ’ ευθείας όλα μαζί στο μούλτι, αλλά εμένα μ’ αρέσει αυτή η ιεροτελεστία του ενός υλικού που πέφτει μετά το άλλο και ενώνεται με τα προηγούμενα. Μπορεί να είμαι απλά ρομαντική, μη μου δίνετε σημασία. Όταν το μείγμα γίνει μια βελούδινη κρέμα, και ενώ έχουμε σιγουρευτεί ότι είναι όσο σκορδάτο, ξινό, αλατισμένο και πικάντικο επιθυμούμε, το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να σουρώσουμε τα μακαρόνια. Τα οποία μακαρόνια φροντίστε να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου για να γίνουν al dente, είναι σχετικά απαραίτητο στη συγκεκριμένη συνταγή, γιατί η υφή της σάλτσας είναι τέτοια που χρειάζεται τα μακαρόνια να κρατάνε οπωσδήποτε, για να μην καταλήξει νιανιά. Πριν σουρώσουμε κρατάμε ένα φλιτζάνι από το νερό των μακαρονιών σε περίπτωση που χρειαστεί αργότερα. Σουρώνουμε και επιστρέφουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα. Δεν χρειάζεται να τα βουτυρώσουμε ή να τα κάψουμε με λάδι, αδειάζουμε πάνω τους την πρασινοεξωγήινη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Αν το αποτέλεσμα είναι κάπως σφιχτό (στόκος, δηλαδή) προσθέστε λίγο από το νερό των μακαρονιών που κρατήσατε πριν, ώστε το πιάτο να αποκτήσει το τέλειο δέσιμο. Σερβίρουμε, γαρνίρουμε με φρέσκο, ψιλοκομμένο μαϊντανό και το τυρί που προτιμάμε. Όλοι είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί τρώμε κάτι αληθινά νόστιμο και σχετικά υγιεινό. Αλήθεια σας λέω, μέχρι κι η μαμά μου που ψειρίζει τα πάντα έβαλε και δεύτερο πιάτο.

DSC_0601

*Δώστε, παρακαλώ ιδιαίτερη προσοχή στο να είναι τα αβοκάντο σας ιδιαίτερα ώριμα (καλύτερα υπερώριμα παρά έστω και ελαφρώς άγουρα). Έχω καταλήξει δυο-τρεις φορές με μια θεόπικρη σάλτσα που δεν τρωγότανε, επειδή επέμενα ότι «μια χαρά είναι κι έτσι, δεν χρειάζεται να ωριμάσουν άλλο, θα είναι πολύ ωραία, θα δεις». Δεν ήταν μια χαρά. Δεν τρωγότανε. Κι ας το έφαγα με το ζόρι παριστάνοντας ότι «δεν τρέχει τίποτα, μιαμ, μιαμ, τί νοστιμιά, εσείς είστε παράξενοι» για να μην ξεφτιλιστώ περισσότερο (ξεφτιλίστηκα το ίδιο). Το να καταλάβετε ότι το αβοκάντο είναι ώριμο είναι εύκολο: απλά είναι μαλακό στο άγγιγμα και υποχωρεί στο ζούληγμα. Συνήθως όταν το αγοράσετε θα είναι σκληρό και συμπαγές, αφήστε το σε εξωτερικό χώρο μέχρι να γίνει όπως το περιγράφω παραπάνω. Αν έχει παραωριμάσει θα παρατηρήσετε μια μαυρίλα γύρω απ’ το κουκούτσι, όταν το κόψετε, και ίσως στίγματα στην φλούδα. Δεν είναι το τέλος του κόσμου, αφαιρέστε τα με ένα μαχαιράκι και τρώγεται μια χαρά. Εν γένει όταν είναι έτοιμο για φάγωμα είναι πολύ εύκολο στην διαχείρισή του. Το κόβετε περιμετρικά με ένα μαχαίρι, το ανοίγετε στα δυο, αφαιρείτε με ευκολία το μεγάλο, στρογγυλό κουκούτσι στο κέντρο της κοιλιάς του (ναι, έχει λαιμό και κοιλιά, δεν το βλέπεις;), και η φλούδα σχεδόν υποχωρεί μόνη της. Εκτός από τη συγκεκριμένη σάλτσα, το αβοκάντο είναι υπέροχο σε σαλάτες (να, το ‘χω γράψει κι εδώ, κοίτα!), και βέβαια γίνεται υπέροχο γουακαμόλε, αλλά γι’ αυτό θα τα πούμε μια άλλη φορά. 

DSC_0581

Advertisements

2 thoughts on “Μακαρονάδα με Αβοκάντο και Εξωγήινους

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s